تیز یا تیزر تبلیغاتی  غلط مصطلح ادبیات تبلیغات ایران !

غلط مصطلح چیست؟

غلط مصطلح، غلط مشهور یا غلط عام به غلط‌هایی گفته می‌شود که بسیار به کار برده می‌شوند. در لغتنامه دهخدا در این مورد آمده‌است:

“آنچه برخلاف قیاس یا گفته لغویان یا ائمه ادب بُوَد لیکن عامه مردم و فاضلان و نویسندگان آن را پذیرفته باشند”

در رویارویی با غلط‌های مصطلح دو نگرش وجود دارد، دسته‌ای معتقدند که چون اکثریت جامعه این غلط‌ها را به کار می‌برند، می‌توان آن‌ها را درست در نظر گرفت و به‌کار برد. در مقابل دسته‌ای معتقدند باید هر غلط مصطلحی را به دلیل غلط بودن به‌دور انداخت. انتخاب بین این دو رویکرد با شماست. اما معنی درست کلمه تیزر چیست؟

معنی کلمه تیزر چیست؟

کلمه تیزر ( Teaser ) :

این کلمه در فرهنگ لغات انگلیسی اسم فاعل از” “ Tease به معنای ” دست انداختن و اذیت کردن” است. اما تیزینگ ( Teasing ) در فرهنگ اصطلاحات تبلیغات و بازاریابی به سبکی از تبلیغات گفته می شود که در آن برای افزایش جلب توجه و درگیری ذهنی مخاطب از تحریک حس کنجکاوی او استفاده می شود . به این ترتیب که اطلاعات بصورت کامل به او عرضه نمی شود ( مثلا نام برند یا محصول در آگهی عرضه نمی شود ). این گونه کمپین ها معمولا در چند فاز زمانی یا مکانی طراحی و نشر می شوند. به آگهی های مرحله اول که بیشترین جلب توجه و ایجاد سوال ، درگیری یا علاقه را در مخاطب ایجاد می کند “تیزر” گفته می شود. این سبک از تبلیغات ابتدا بیشتر توسط خواننده ها و تبلیغ کنندگان فیلم های سینمایی و سریال های تلویزیونی استفاده می شد.

مثلا در نمونه کارهای این شرکت کمپین تبلیغات محیطی برند رنو با شعار “تغییر را از نو بخواهید ” در این سبک تبلغات بود که در مرحله بعد، با افزودن حرف “ر” کلمه نو به رنو تبدیل شد.

تبلیغات تلویزیونی رزگاز با شعار ” شما چه روزی دوست دارید؟ ” از دیگر نمونه کارهای ما با سبک تیزینگ است.

البته با کمی جستجو متوجه خواهید شد که در بعضی کشورهها از کلمه تیزر بجای سمپل یا نمونه محصول های کوچکی که با هدف فروش در برنامه های ترویج فروش (Roadshow& Sampling ) عرضه می شوند نیز استفاده می شود.

لذا با توجه به معانی موجود استفاده از کلمه تیزر بجای آگهی تلویزیونی (TVC ) غلط مصطلح است اما کلمه “تیزر تبلیغاتی” به دلیل ماهیت تبلیغاتی تیزر غلط اندر غلط است!! اما کلمه “تیزر تلویزیونی” عبارتی درست است که معمولا مانند کلمه تیزر در جای نادرست استفاده می شود.

چگونه و چرا کلمه ” تیزر ” خارج از معنای واقعی خود رایج شد؟

اما در مورد چگونگی بروز این اشتباه و جایگیری این کلمه در اذهان عمومی با این مفهوم مطلب مستندی وجود ندارد . اما می توان در این مورد حدس هایی زد . حدس من این است که همه چیز به نوارهای ویدئویی سالها پیش مربوط است .

در سه دهه قبل زمانی که تماشای فیلم های ویدئویی وی اچ اس باب بود ( فیلم نهنگ عنبر را به یاد بیاورید) در ابتدای این نوار ها ، بخش هایی کوتاه از ترانه های جدید خواننده ها یا قسمت هایی از قسمت بعدی یک فیلم یا سریال پخش می شد تا مخاطب را به خرید نسخه کامل آلبوم موسیقی یا قسمت بعدی سریال ترقیب کند . آین آگهی های ویدئویی اکثر نوعی تیزینگ محسوب شده و در واقع تیزر بودند. به همین جهت در بازاری که دسترسی خوبی به کتب و اینترنت وجود نداشت کلمه تیزر دچار افتراق معنایی شده و به هر نوع آگهی ویدئویی اطلاق گردید و سینه به سینه به امروز رسیده است.

آیا از کلمه تیزر استفاده بکنیم؟

همانطور که در مقدمه بحث اشاره شد عده ای بر این باورند که ایرادی به استفاده از غلط مصلطح وارد نیست. اما به نظر می رسد که وجود غلط های مصطلح در ادبیات صنوف تخصصی ، چندان مطلوب نیست. لذا بهتر است در مذاکرات تجاری و محافل تخصصی و کمپین های پیشنهادی از کلمات و عبارات درست استفاده کرده و از اشتباهات مشهوره پرهیز کنیم.

اما در جاهایی مانند کمپین های دیجیتال مارکتینگ و مدیریت محتوا ، برای افزایش لید ناچار هستید که از ترند ها استفاده کنید. لذا از آنجائیکه اکثر مشتریان بجای سرچ عبارت ” آگهی تلویزیونی” از کلمه ” تیزر” استفاده می کنند، ما هم ناچار هستیم از این کلمه در سایت خود استفاده پر تکرار داشته باشیم تا بازدید سایت از سوی مشتریان بالقوه بیشتر شود.

در پایان بسیار خرسند خواهیم شد اگر شما هم غلط های مصطلح دیگری را شناسایی کرده اید در زیر این مقاله با ما و دیگران به بحث بگذارید.

تورج جمشاسب

 

نمونه تیزرهای شرکت روزنه ارتباط در آپارات 

نمونه کارهای تلویزیونی شرکت روزنه ارتباط